^Back To Top

Távlovagló és Távhajtó Szakág hivatalos honlapja

Interjú Mihók Orchideával

Fele sem igaz... egyhamar nem fogom abbahagyni ezt a sportot, mert még vár engem egy feladat. Magyarországot a világ elitjébe küzdeni lovassport szempontjából!!!... (Forrás: www.fogathajtohirek.hu)  

Küldje el ezt a cikket! | Nyomtatás2012-02-12 17:30:25

 

- Mihók Orchideától kaptunk választ érdeklődő kérdésünkre, hogy hogy van és mire készül 2012-ben? - mert az a hír röppent fel, hogy a legtehetségesebb magyar távlovasnőnek bizonytalan a 2012-es indulása
 
- Köszönöm jól vagyunk!!!2012-ben okozhatunk nem várt meglepetéseket,4 lóval fogok versenyezni az idén,a többit a pályán meglátjuk.Az a hír ,hogy nem versenyzünk többet ,az nem tudom honnan jött,vagy ,hohy egyeltalán kik találták ki. Sokan találgatnak csak azért mert év végén kihagytam néhány versenyt.Idén is szeretnék egy nagy kiugró nemzetközi eredményt.26 fős ménes áll mögöttem annyi ló van ,hogy választani se tudok mikor melyikre üljek... a jövő bajnokai pedig folyamatosan születnek.Ha nem jön közbe semmi az EB-n is ott leszünk és megpróbáljuk a legjobbat kihozni magamból és lovamból Antharesből aki már többször megvillogtatta hatalmas képességeit.(lásd bábolna utólsó kör - 27 km/h,Szlovákiában 1ó 4percet vertünk a második helyezettre.)
 
 
Köszönöm az érdeklődést és biztosítom ,hogy egyhamar nem fogom abbahagyni ezt a sportot ,mert még vár engem egy feladat.Magyarországot a világ elitjébe küzdeni lovassport szempontjából!!!
 

A TÁVLOVAS VÁLOGATOTT 2012-es FELKÉSZÜLÉSI TERVE

Elkészült a válogatott felkészülési terve.
A 2010-ben megfogalmazott középtávú tervnek (melynek végállomása a 2012-es felnőtt Világbajnokság és a junior Európa bajnokság) megfelelően alakítottuk a 2011-es felkészülésünket.
Tavaszi edzőtáborokkal indult a szezon, ahol a már meglévő rutinos versenyzők mellé, új feltörekvő gyerekeket sikerült megnyerni a közös ügynek. Az edzőtáborok elsődleges célja az ismerkedésen túl az volt, hogy felmérjük az akaratot a hozzáállást, az önállóságot. örömteli volt látni, hogy a versenyzők nagy odaadással viszonyultak a feladatokhoz a zord időjárás ellenére, és sok esetben egymást segítve léptek túl a nehézségeken.
Március végén az izsáki felmérőn, verseny körülmények között folytatódott a felkészülés, majd ezt követte a bábolnai nemzetközi megmérettetés. Somorjára lószállító kamionnal utaztunk, és némi pénzt tudtunk biztosítani a szállásköltségekre. Folytatódtak a minősülések Mikulovban, Mostban és Fontanafreddában. összességében elmondhatjuk, hogy a terveket sikerült megvalósítani, ennek eredménye, hogy hat versenyző minősülése csak egy eredményes verseny teljesítésén múlik.
Sajnos a felnőttek vonatkozásában nem ilyen rózsás a kép.
Az elmúlt évben három lovasnak sikerült teljesítenie a 160km-es távot /egyikük juniorkorú/, azonban látni kell, hogy ezek az eredmények messze elmaradnak az európai középmezőnytől.
Jó esetben egy-két lovat tudunk még minősíteni a londoni VB-ig, hogy milyen teljesítményre lesznek képesek, május végére ki fog derülni.
A szakág annak ellenére, hogy a 2011-es év a spórolás jegyében telt el, mindent megtett, hogy segítse a minősülni akaró versenyzőket, ígéreteit teljesítette, komolyan vette azt a szerződést, amelyet megkötött a versenyzőkkel, lótulajdonosokkal, támogatókkal a 2011-es felkészülési terv jóváhagyásával. Ajánlanám elolvasásra a „szakág biztosítja” és a „szakág elvárása a versenyzők, lótulajdonosok felé” című fejezeteket.
összegezve az elmúlt év tapasztalatait, figyelembe véve az érdekelt szülők, felkészítők javaslatait, a megváltozott gazdasági helyzetet és közvetlen céljaink megvalósítását, tavaszi edzőtáborokat nem tervezünk.
Tervezünk viszont egynapos közös edzéseket, az időjárás függvényében és a tavalyihoz hasonló kötelező versenyeket. Az elsődleges cél változatlanul a minősülések megszerzése a világversenyekre. éppen ezért nem rendezünk válogató versenyeket, nem írunk ki időlimitet /a junioroknak/, minek alapján lehetne bekerülni a válogatottba, az egyetlen dolog, amit teljesíteni kell, június végéig a FEI által meghatározott minősülési feltételeket. Szeretnénk elkerülni azt a hibát, hogy „ideológiailag jól átgondolt és megalapozott” koncepcióval tönkretegyük lovainkat és egymás idegrendszerét. Szeretném, hogy mindenki világosan lássa, olyan lehetőség kapujában van a junior csapat, ami ritkán adatik meg egy kis ország válogatottjának. Az eredményes szerepléshez bizalomra, összefogásra, jól megfontolt döntésekre van szükség. Ebben a reményben kívánunk mindenkinek egészséget, jó felkészülést.

2012-es év célkitűzései

Fő célok:
Felnőtt Világ Bajnokság London augusztus 24-26.
Junior Európa Bajnokság Mont le Soi szeptember 8.

Válogatási alapelvek:
- az MLSZ Távlovagló és Távhajtó Szakág szabályainak, valamint a FEI által előírt követelmények és minősülési rendjének betartása
- tiltott teljesítményfokozó szerek nélküli felkészülés
- folyamatos magas színvonalú edzésmunka
- tiszta életvitel, megfelelő erkölcsi és akarati tulajdonság, sportszerű életmód
- kifogástalan egészségi állapot
- szakmai követelmények teljesítése

Világbajnokságon, Európa Bajnokságon való részvétel feltételei:
 - teljesíteni kell az adott évben a VB, EB távját 2 vagy 3 csillagos versenyen, függetlenül attól, hogy az előző évben már megszerezte a minősülést – legalább két hónappal az esemény előtt.
Felnőttek estében meg kell futni a 16km/h időt ahhoz, hogy a szakág anyagilag támogassa a részvételt.

A felkészülés menete:
A válogatott versenyzők felkészülése részben klubhelyszíneken, részben összevont központi helyszínen történik. A felkészülés 2011. december  01.-2012. szeptember 08. közötti időszakot öleli át.
A felkészülési időszak éves rendszerében
- tiszta (versenyzésmentes)
- vegyes (versenyzéssel összefüggő)
Időszakok szerint alakul a válogatottak edzésprogramja.
A tiszta felkészülési időszak (2011. december 01.-2012. március 23.) célkitűzése: az átmeneti időszakban mérsékeltebb munkát végző lovak fokozatos előkészítése a magasabb szintű munkavégzésre, az előző év azonos időszakának megfelelően.
A vegyes felkészülési időszak (2012. március 23.-2012. szeptember 08.) célkitűzése: a minősülésekre készülő lovak időszaknak és céloknak megfelelő állapotba hozása, figyelembe véve a fokozatosság elvének betartását és az EB időpontját.

Központi felkészülés éves szinten
- februárban kettő alkalommal 1-1 nap /időpont időjárástól függően/, helyszín Izsák
- márciusban egy alkalom 1 napos /időpont időjárástól függően/, helyszín Izsák
- augusztus 29.-szeptember 04. edzőtábor, közvetlen felkészülés az EB-re
- szeptember 04. utazás az EB-re

A minősülések megszerzésének lehetőségei a közelben:
2012. március 31. Colle Umbertó /Olaszország/
2012. április 27. Bábolna
2012. május 25. Samorin /Szlovákia/
2012.  június 15. Mikulov /Csehország/

Tájékoztató versenyek:
2012. március 23. Izsák – kötelező
2012. április 27. Bábolna-kötelező
2012. május 25. Samorin

A válogatott keretek tervezett költségvetése:
Felnőtt Világbajnokság
Azoknak a versenyzőknek, akik megszerzik az indulási lehetőséget, és részt is vesznek az eseményen, a szakág kifizeti a nevezési költségeit, utazás költségeit, valamint a versenyzőknek a szállás költségeit.
A kalkuláció két versenyző indulását, 150.000.-ft/fő nevezési díjat, hat éjszaka szállás költségét, kettes lószállító és egy vontató autó költségeit feltételezi. A szövetségi kapitány költségeit a Lovas Szövetség fedezi. Változás az indulóktól függően lehetséges.
Tervezett költség: 800.000.-ft, azaz nyolcszázezer forint.

Junior Európa Bajnokság:
Az EB-t megelőző edzőtábor 6 versenyző, egy edző, szövetségi kapitány, augusztus 29-szeptember 04.
Kalkulált kiadás: 300.000.-ft azaz háromszázezer forint.
Az EB-n résztvevőknek a szakág kifizeti a nevezési díjait, az utazás /kamionos lószállítás/, a versenyzőknek a szállás és napi egyszeri étkezési költségeit.
A kalkuláció hat versenyző és egy edző részvételét, költségmentes kamionos ló szállítást, költségmentes versenyző szállítást, 150.000.-ft/fő nevezési díjat, napi egyszeri étkezési hozzájárulást, öt éjszaka szállás díjait feltételezi.
A szövetségi kapitány költségeit a Lovas Szövetség fedezi.
Tervezett költség: 1.500.000.-ft, azaz egymillió ötszázezer forint.


2012. január  18.                    ódor Lajos
                Partnerek

Partnerek

Copyrigcht © 2013 tavlovasok.hu