Humán dopping

Hírek

Kedves Lovasok!

 

A Szakbizottság a lovak doppingellenőrzése kapcsán felvette a kapcsolatot a Magyar Antidopping Csoporttal. A lovak doppingvizsgálata nem újdonság, az a megszokott rendben zajlik majd. Újdonság viszont a humán dopping kérdése.

Az utóbbi időben már egyszer-kétszer megjelentek nemzetközi versenyeken humán doppingellenőrök, így érdemes elkezdeni foglalkozni ezzel a témával is. Különösen fontos a krónikus betegségekre szedett gyógyszerek engedélyeztetése szükség esetén (allergia, asztma, magas vérnyomás, pszichiátriai gyógyszerek, fogamzásgátlók, bőrgyógyászati készítmények,stb), illetve a táplálékkiegészítők megfelelő kiválasztása.

Most, a bükkösdi versenyen lesz humán doppingellenőrzés is, képzési céllal, szankciómentesen. Tekintettel arra, hogy ez egy új dolog, most a Szakbizottság egy esetleges pozitív eredményt sem fog doppingvétségnek tekinteni. A célunk a képzés, és nem az, hogy büntetni és rendszeresen ellenőrízni kezdjük a humán doppingot. Ezt a lehetőséget a MACS ingyenesen biztosítja. Arra törekszünk, hogy senkit ne érjen felkészületlenül egy esetleges ellenőrzés, a MACS ugyanis saját elhatározásából is kijöhet ellenőrízni nemzeti versenyre, ez nem a Szakbizottságon múlik. Szeretnénk továbbá ősszel egy előadást szervezni, ahol a MACS küldöttje adna felvilágosítást a humán doppinggal kapcsolatos kérdésekről, hiszen jelenleg a legtöbb lovasnak hiányos tudása.

Együttműködéseteket köszönjük.

Last modified: 2024.02.01.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük