Gyik

GYakran Ismételt Kérdések:

Mik a kötelező és javasolt oltások?

Oltani saját érdekünkben kell, meg a többiekre való tekintettel. A szakági szabályozás már az egységes, magyar szövetségi szabályozást és a FEI-t követi. E szabályozások szerint a lóinfuenza ellen kell oltani. Az alapimmunizálás 1 hónapos idoközzel kétszer történik, majd 6 havonta rendszeresen kell oltani a lovat. Hogy magának hogyan olt az ember EHV, tetanusz, veszettség, stb ellen, vagy hogy Amerikába milyen módon immunizált lóval lehet kiutazni, az egy más dolog. Van kötelező oltás, súlyos járványok felszámolása érdekében, vagy betörésének megakadályozása, vagy helyi kitörése esetén (pl. lépfene, veszett állattal való kontaminálódás, afrikai lópestis behurcolása, stb.) A kötelező lóinfluenza oltások mellett javasolt oltások is léteznek: a tetanusz ellen, a veszettség ellen, az influenza-szeru tünetekben is megnyilvánuló, de vetélést és bénulást is okozó EHV ellen, endémiás környéken lépfene ellen, stb.

Hol találhatok versenykiírást, szabályzatot, információkat?

Oltani saját érdekünkben kell, meg a többiekre való tekintettel. A szakági szabályozás már az egységes, magyar szövetségi szabályozást és a FEI-t követi. EA Magyar Lovas Szövetség Távlovagló és Távhajtó Szakágának hivatalos honlapján, a www.tavlovasok.hu-n.

Mi a FEI?

A FEI a Nemzetközi Lovasszövetség rövidítése, azaz Fédération Equestre Internationale. 1921-ben jött létre, és az egyetlen intézmény, amely nemzetközi lovas versenyekért felel.

Milyen a szabályos távlovas öltözék versenyeken?

 • Lóháton ülve a verseny teljes idotartama során kötelező a megfelelo, rögzített lovas fejvédo (kobak) használata.
 • Legalább 12 mm méretu sarokkal rendelkezo cipo vagy zárt kengyel használata kötelező.
 • A verseny egész idotartama alatt kötelező megfelelo, a távlovaglást hátrányos színben fel nem tünteto öltözék viselete.
 • A 18. életévüket be nem töltött versenyzok számára a gerincvédo viselete ajánlott.

Milyen a szabályos távlovas felszerelés?

 1. A nyeregnek és a szerszámzatnak a lóra illeszkedonek és biztonságosnak kell lennie. Csúszó martingál, weiroter használata tilos. Martingál használata esetén martingálstop alkalmazása kötelező.
 2. A versenykiírás megkövetelheti biztonsági kellékek, mint például fényvisszavero használatát.
 3. Pálca, vagy bármilyen egyéb hasonló hatású eszköz, és sarkantyú használata tilos.
 4. Mobiltelefon és GPS használata megengedett, minden más eszköz használatát a bírói bizottság engedélyezheti.
 5. Amennyiben a bírói vagy az állatorvosi bizottság szerint a ló enélkül veszélyessé válhat, vagy vizsgálata nehézségbe ütközik, utasítást adhatnak arra, hogy felvezetése az állatorvosi kapuban zablás kantárral történjen.

Mi a súlykorlát?

 1. Négy csillagos FEI felnott versenyeken, ezek minosíto versenyein és a Magyar Hosszútávú Bajnokság versenyein a (6) bekezdésnek megfeleloen mért súlynak legalább 75 kg-nak kell lennie.
 2. FEI három csillagos versenyeken a versenykíírás a (6) bekezdésnek megfeleloen mért súly alsó határát 70 és 75 kg közt határozhatja meg. Egy és kétcsillagos FEI versenyeken a versenykiírásban súlycsoportokat vagy nemi csoportokat is meg lehet adni, amennyiben azt a FEI jóváhagyja.
 3. A magyar középtávú bajnokság versenyein a (6) bekezdésnek megfeleloen mért súlynak legalább 70 kg-nak kell lennie.
 4. Junior és fiatal lovasok FEI versenyein, a magyar junior bajnokság versenyein, illetve nemzetinél alacsonyabb kategóriájú versenyeken nincs súlykorlát.
 5. Amennyiben a versenyen súlykorlát van érvényben, azt a start elott és a célbaérés után ellenorizni kell, illetve a verseny folyamán szúrópróbaszeru méréseket kell végezni.
 6. A lovas súlyát az összes felszerelésével együtt kell lemérni, kivéve a kantárt. A versenyzonek a verseny teljes idotartama alatt meg kell felelnie a súlykorlátra vonatkozó eloírásoknak, kizárás terhe mellett. A lovas felelossége, hogy a tisztségviselok felszólítására azonnal mérlegeljen.

Ki indulhat távlovas vagy távhajtó versenyen?

 1. Mindenki, aki a verseny évében a 14. életévébe lép és érvényes sportegyesületi tagsággal, az MLSZ által kiadott startszámmal, érvényes licence-szel, valamint érvényes sportorvosi igazolással rendelkezik, részt vehet a Magyar Távlovagló Bajnokság versenyein, illetve a regionális és megyei versenyeken.
 2. Mindenki, aki a verseny évében a 18. életévébe lép és érvényes sportegyesületi tagsággal, az MLSZ által kiadott startszámmal, érvényes licence-szel, valamint érvényes sportorvosi igazolással rendelkezik, részt vehet a Magyar Távhajtó Bajnokság versenyein. Segédhajtó lehet mindenki, aki a verseny évében a 18. életévébe lép.
 3. Mindenki, aki a verseny napjáig betöltötte a 10. életévét és érvényes sportegyesületi tagsággal, az MLSZ által kiadott startszámmal, érvényes licence-szel, valamint érvényes sportorvosi igazolással rendelkezik, részt vehet a Magyar Távlovagló Bajnokság versenyein az alábbi, csak 10-14 éves versenyzokre vonatkozó feltételek teljesítésével:
  • Minimum egy állandó felnott (18 év felett) lovas kíséro jelenléte (a lovas kíséro állandóan a fiatalkorú versenyzovel együtt lovagol úgy, hogy jelenlétével nem zavarhatja a versenyzot) kötelező. A kíséronek és lovának minden, felnott versenyzokre vonatkozó szabálynak meg kell felelnie. A kíséro személyébe a gyermek törvényes képviselojének írásban bele kell egyeznie, kivéve, ha a törvényes képviselo a kíséro.
  • Ha a kíséro a versenyt lova állapota miatt feladni kényszerül, egy másik, az elozetes orvosi vizsgálaton megfelelt lóval – a kíséro versenyeredményének figyelmen kívül hagyása mellett – tovább kísérheti a fiatalkorú versenyzot.
  • Ha a kíséro nem rendelkezik további olyan lóval, mely az elozetes orvosi vizsgálaton megfelelt, vagy nincs másik kíséroje a lovasnak, a fiatalkorú versenyzo csak abban az esetben folytathatja a versenyt, ha új kíséro személyt talál magának és az új kíséro személyébe a szülo írásban beleegyezik.
  • Amennyiben a végso állatorvosi szemlén a kíséro lova a mozgásvizsgálaton nem felel meg az állatorvosi eloírásoknak, de a fiatalkorú versenyzo lova igen, a fiatalkorú versenyzo eredménye értékelheto. Nem értékelheto a fiatalkorú versenyzo abban az esetben, ha a kíséro lovának kizárására metabolikai vagy egyéb, kimerültségre utaló okok miatt kerül sor.
 4. Új távlovas- és távhajtó versenyzo regisztrációjának, startszám kiadásának feltétele az eredményes rejtengedély-vizsga. Rajtengedély vizsgát a Magyar Lovas Szövetség rajtengedély vizsgáról szóló szabályzatának megfeleloen a szakág elnöksége legalább évente két alkalommal szervez.

Milyen lovak indulhatnak távlovas és távhajtó versenyeken?

 1. A távlovagló és távhajtó versenyeken (minden kategóriában és szinten) csak azok a lovak vehetnek részt, amelyek rendelkeznek a ló azonosítására alkalmas érvényes lóútlevéllel. A lóútlevélnek tartalmaznia kell a lóinfluenza elleni megfelelő vakcinázás igazolását (VIII. sz. melléklet), továbbá egy éven belüli fertőző kevésvérűségről, takonykórról és tenyészbénaságról szóló negatív szerológiai vérvizsgálati eredményt.
 2. A Magyar Hosszútávú Távlovagló Bajnokságban azok a sportló-nyilvántartási számmal és érvényes licence-szel rendelkező lovak vehetnek részt, amelyek a verseny napjáig betöltötték a hatodik életévüket.
 3. A Magyar Középtávú Távlovagló Bajnokságban és a Magyar Távhajtó Bajnokságban azok a startszámmal és érvényes licence-szel rendelkező lovak vehetnek részt, amelyek a verseny napjáig betöltötték az ötödik életévüket.
 4. A Magyar Rövidtávú Távlovagló Bajnokságban, illetve megyei és regionális versenyeken azok a startszámmal és érvényes licence-szel rendelkező lovak vehetnek részt, amelyek a verseny napjáig betöltötték negyedik életévüket.
 5. Szoptatós kancák vagy kancák 20 napon túli vemhességgel nem versenyezhetnek.
 6. Minden korhatárt a verseny napjáig kell betölteni a lovaknak, melyen indítani kívánják őket. A ló korát megfelelő okiratokkal vagy a lóútlevélbe történt állatorvosi bejegyzéssel kell igazolni. Amennyiben a születés időpontja ismeretlen, úgy kell tekinteni, mintha az északi félteke lovai január 1. napján, a déli félteke lovai augusztus 1. napján születtek volna.
 7. A lónak két verseny közt ki kell töltenie a kötelező pihenőidőt.
  • A kötelező pihenőidő 13 nap, amennyiben a ló az első versenyen 0-80 km közti távot tett meg, és 20 nap, amennyiben 81 km-t vagy afeletti távot tett meg.
  • Amennyiben egy versenyen a lovat metabolikai okok miatt zárják ki, és ezt követően a lónak invazív kezelésre van szüksége, a kötelező pihenőidő 60 nap.
  • Amennyiben egy lovat bármilyen két egymást követő versenyen metabolikai okok miatt zárnak ki és ezt követően a lónak invazív kezelésre van szüksége, vagy ez 3 hónapon belül kétszer történik meg, a kötelező pihenőidő 90 nap.

Nemzetközi versenyeken való indulás feltételei

Mindenki, aki az adott évben betölti 14. életévét, és a nemzeti szövetsége benevezi, részt vehet nemzetközi vagy hivatalos nemzetközi versenyeken, regionális játékokon, egyéni versenyzőként és csapattagként is.
A lovaknak be kell tölteniük 5. életévüket hogy újoncként a versenyrendszerbe beléphessenek. Egy-és kétcsillagos versenyeken 6. életévüket betöltött lovak vehetnek részt. Háromcsillagos versenyeken 7. életévüket betöltött lovak vehetnek részt. Négycsillagos versenyeken 8. életévüket betöltött lovak vehetnek részt.
Ahhoz, hogy bármilyen FEI versenyen induljon, a lónak és a lovasnak is 24 hónapon belül teljesítenie kell az újonc-rendszer követelményeit. Az újonc-rendszerben a lónak és a lovasnak is a következőket teljesítenie, de nem feltétlenül együtt:
a.) eredményesen befejezni két 40-79 km közti és két 80-90 km közti versenyt legfeljebb 16 km/h átlagsebességgel, vagy
b.) eredményesen befejezni három 80-90 km közti versenyt legfeljebb 16 km/h átlagsebességgel.
A ló minősülésébe a fogattal megtett versenyek is beleszámítanak -, annak figyelembevétele nélkül, hogy azok egy- vagy kétnaposak. – de legalább egy 80-90 kilométeres minősítő versenyt a lónak hátaslóként kell teljesítenie.
A csillagrendszerbe való belépés, azaz az egycsillagos versenyen való indulás feltétele tehát, hogy a ló és a lovas is teljesítse az újonc-rendszer követelményeit. Kétcsillagos versenyen azok a lovak és lovasok indulhatnak, akik/amelyek sikeresen teljesítettek legalább egy egycsillagos versenyt. Háromcsillagos versenyen azok a lovak és lovasok indulhatnak, aki/amelyek sikeresen teljesítettek legalább egy kétcsillagos versenyt.
A lovasok minősülése egy életre szól. A lovak minősülése 24 hónapig érvényes. Amennyiben egy lónak nem sikerül ezen időtartamon belül minősíteni magát a következő szintre, a meglévő szinthez is újra kell minősülnie, mielőtt továbblép. A csillagrendszerben a ló és a lovas külön is minősülhet.

Mik a junior eb-re, vb-re minősülés feltételei?

A négy csillagos versenyre való minősüléshez a lovaknak legalább két, kétcsillagos vagy annál magasabb szintű versenyt kell teljesíteniük. Akét verseny közül az egyiknek meg kell felelnie az alábbi követelményeknek is:
– a négycsillagos versennyel megegyező táv,
– a négycsillagos versennyel megegyező minimum sebesség,
– a négycsillagos versennyel megegyező számú nap alatt teljesített táv,
– a verseny időpontja a nominatív nevezés határidejétől számítva 24 hónapon belül legyen,
– a verseny időpontja legalább a négycsillagos verseny nominatív nevezését, vagy a versenyt megelőző 60. nap előtt legyen, amelyik a kettő közül hosszabb,
– a nominatív nevezésben megadott lovassal párban teljesítsék.

A lovasnak legalább három két csillagos vagy annál magasabb szintű CEI versenyt kell teljesítenie. A két verseny közül az egyiknek meg kell felelnie az alábbi követelményeknek is:
– a négycsillagos versennyel megegyező táv,
– a négycsillagos versennyel megegyező minimum sebesség,
– a négycsillagos versennyel megegyező számú nap alatt teljesített táv,
– a verseny időpontja a nominatív nevezés határidejétől számítva 24 hónapon belül legyen,
– a verseny időpontja legalább a négycsillagos verseny nominatív nevezését, vagy a versenyt megelőző 60. nap előtt legyen, amelyik a kettő közül hosszabb,
– a nominatív nevezésben megadott lóval párban teljesítsék.

Mik a felnőtt eb-re, vb-re minősülés feltételei?

A négy csillagos versenyre való minősüléshez a lovaknak legalább három, kétcsillagos vagy annál magasabb szintű versenyt kell teljesíteniük. A három verseny közül az egyiknek meg kell felelnie az alábbi követelményeknek is:
– a négycsillagos versennyel megegyező táv,
– a négycsillagos versennyel megegyező minimum sebesség,
– a négycsillagos versennyel megegyező számú nap alatt teljesített táv,
– a verseny időpontja a nominatív nevezés határidejétől számítva 24 hónapon belül legyen,
– a verseny időpontja legalább a négycsillagos verseny nominatív nevezését, vagy a versenyt megelőző 60. nap előtt legyen, amelyik a kettő közül hosszabb,
– a nominatív nevezésben megadott lovassal párban teljesítsék.
A lovasnak legalább öt kétcsillagos vagy annál magasabb szintű CEI versenyt kell teljesítenie. Az öt verseny közül az egyiknek meg kell felelnie az alábbi követelményeknek is:
– a négycsillagos versennyel megegyező táv,
– a négycsillagos versennyel megegyező minimum sebesség,
– a négycsillagos versennyel megegyező számú nap alatt teljesített táv,
– a verseny időpontja a nominatív nevezés határidejétől számítva 24 hónapon belül legyen,
– a verseny időpontja legalább a négycsillagos verseny nominatív nevezését, vagy a versenyt megelőző 60. nap előtt legyen, amelyik a kettő közül hosszabb,
– a nominatív nevezésben megadott lóval párban teljesítsék.

Hogyan kell nevezni?

Nemzeti és egyéb versenyekre kizárólag a Magyar Lovas Szövetség és a Távlovas- és Távhajtó Szakág által üzemeltett versenyirodán keresztül lehet. A nevezési rendszer egylépcsős.
A nevezés feltétele, hogy a nevezett ló és lovas indulási jogosultsággal rendelkezzen. A szabályszerűség betartásáért a nevezett versenyző felelős.
A versenyirodán keresztül történő nevezés nem helyettesíti a versenyszervező értesítését a boksz- és esetleges szállásigényekről.
A nevezési határidő lezárulta után nevezésre nincs lehetőség.