A TÁVLOVAS VÁLOGATOTT 2012-es FELKÉSZÜLÉSI TERVE

Hírek

Elkészült a válogatott felkészülési terve.
A 2010-ben megfogalmazott középtávú tervnek (melynek végállomása a 2012-es felnőtt Világbajnokság és a junior Európa bajnokság) megfelelően alakítottuk a 2011-es felkészülésünket.
Tavaszi edzőtáborokkal indult a szezon, ahol a már meglévő rutinos versenyzők mellé, új feltörekvő gyerekeket sikerült megnyerni a közös ügynek. Az edzőtáborok elsődleges célja az ismerkedésen túl az volt, hogy felmérjük az akaratot a hozzáállást, az önállóságot. örömteli volt látni, hogy a versenyzők nagy odaadással viszonyultak a feladatokhoz a zord időjárás ellenére, és sok esetben egymást segítve léptek túl a nehézségeken.
Március végén az izsáki felmérőn, verseny körülmények között folytatódott a felkészülés, majd ezt követte a bábolnai nemzetközi megmérettetés. Somorjára lószállító kamionnal utaztunk, és némi pénzt tudtunk biztosítani a szállásköltségekre. Folytatódtak a minősülések Mikulovban, Mostban és Fontanafreddában. összességében elmondhatjuk, hogy a terveket sikerült megvalósítani, ennek eredménye, hogy hat versenyző minősülése csak egy eredményes verseny teljesítésén múlik.
Sajnos a felnőttek vonatkozásában nem ilyen rózsás a kép.
Az elmúlt évben három lovasnak sikerült teljesítenie a 160km-es távot /egyikük juniorkorú/, azonban látni kell, hogy ezek az eredmények messze elmaradnak az európai középmezőnytől.
Jó esetben egy-két lovat tudunk még minősíteni a londoni VB-ig, hogy milyen teljesítményre lesznek képesek, május végére ki fog derülni.
A szakág annak ellenére, hogy a 2011-es év a spórolás jegyében telt el, mindent megtett, hogy segítse a minősülni akaró versenyzőket, ígéreteit teljesítette, komolyan vette azt a szerződést, amelyet megkötött a versenyzőkkel, lótulajdonosokkal, támogatókkal a 2011-es felkészülési terv jóváhagyásával. Ajánlanám elolvasásra a „szakág biztosítja” és a „szakág elvárása a versenyzők, lótulajdonosok felé” című fejezeteket.
összegezve az elmúlt év tapasztalatait, figyelembe véve az érdekelt szülők, felkészítők javaslatait, a megváltozott gazdasági helyzetet és közvetlen céljaink megvalósítását, tavaszi edzőtáborokat nem tervezünk.
Tervezünk viszont egynapos közös edzéseket, az időjárás függvényében és a tavalyihoz hasonló kötelező versenyeket. Az elsődleges cél változatlanul a minősülések megszerzése a világversenyekre. éppen ezért nem rendezünk válogató versenyeket, nem írunk ki időlimitet /a junioroknak/, minek alapján lehetne bekerülni a válogatottba, az egyetlen dolog, amit teljesíteni kell, június végéig a FEI által meghatározott minősülési feltételeket. Szeretnénk elkerülni azt a hibát, hogy „ideológiailag jól átgondolt és megalapozott” koncepcióval tönkretegyük lovainkat és egymás idegrendszerét. Szeretném, hogy mindenki világosan lássa, olyan lehetőség kapujában van a junior csapat, ami ritkán adatik meg egy kis ország válogatottjának. Az eredményes szerepléshez bizalomra, összefogásra, jól megfontolt döntésekre van szükség. Ebben a reményben kívánunk mindenkinek egészséget, jó felkészülést.

2012-es év célkitűzései

Fő célok:
Felnőtt Világ Bajnokság London augusztus 24-26.
Junior Európa Bajnokság Mont le Soi szeptember 8.

Válogatási alapelvek:
– az MLSZ Távlovagló és Távhajtó Szakág szabályainak, valamint a FEI által előírt követelmények és minősülési rendjének betartása
– tiltott teljesítményfokozó szerek nélküli felkészülés
– folyamatos magas színvonalú edzésmunka
– tiszta életvitel, megfelelő erkölcsi és akarati tulajdonság, sportszerű életmód
– kifogástalan egészségi állapot
– szakmai követelmények teljesítése

Világbajnokságon, Európa Bajnokságon való részvétel feltételei:
– teljesíteni kell az adott évben a VB, EB távját 2 vagy 3 csillagos versenyen, függetlenül attól, hogy az előző évben már megszerezte a minősülést – legalább két hónappal az esemény előtt.
Felnőttek estében meg kell futni a 16km/h időt ahhoz, hogy a szakág anyagilag támogassa a részvételt.

A felkészülés menete:
A válogatott versenyzők felkészülése részben klubhelyszíneken, részben összevont központi helyszínen történik. A felkészülés 2011. december  01.-2012. szeptember 08. közötti időszakot öleli át.
A felkészülési időszak éves rendszerében
– tiszta (versenyzésmentes)
– vegyes (versenyzéssel összefüggő)
Időszakok szerint alakul a válogatottak edzésprogramja.
A tiszta felkészülési időszak (2011. december 01.-2012. március 23.) célkitűzése: az átmeneti időszakban mérsékeltebb munkát végző lovak fokozatos előkészítése a magasabb szintű munkavégzésre, az előző év azonos időszakának megfelelően.
A vegyes felkészülési időszak (2012. március 23.-2012. szeptember 08.) célkitűzése: a minősülésekre készülő lovak időszaknak és céloknak megfelelő állapotba hozása, figyelembe véve a fokozatosság elvének betartását és az EB időpontját.

Központi felkészülés éves szinten
– februárban kettő alkalommal 1-1 nap /időpont időjárástól függően/, helyszín Izsák
– márciusban egy alkalom 1 napos /időpont időjárástól függően/, helyszín Izsák
– augusztus 29.-szeptember 04. edzőtábor, közvetlen felkészülés az EB-re
– szeptember 04. utazás az EB-re

A minősülések megszerzésének lehetőségei a közelben:
2012. március 31. Colle Umbertó /Olaszország/
2012. április 27. Bábolna
2012. május 25. Samorin /Szlovákia/
2012.  június 15. Mikulov /Csehország/

Tájékoztató versenyek:
2012. március 23. Izsák – kötelező
2012. április 27. Bábolna-kötelező
2012. május 25. Samorin

A válogatott keretek tervezett költségvetése:
Felnőtt Világbajnokság
Azoknak a versenyzőknek, akik megszerzik az indulási lehetőséget, és részt is vesznek az eseményen, a szakág kifizeti a nevezési költségeit, utazás költségeit, valamint a versenyzőknek a szállás költségeit.
A kalkuláció két versenyző indulását, 150.000.-ft/fő nevezési díjat, hat éjszaka szállás költségét, kettes lószállító és egy vontató autó költségeit feltételezi. A szövetségi kapitány költségeit a Lovas Szövetség fedezi. Változás az indulóktól függően lehetséges.
Tervezett költség: 800.000.-ft, azaz nyolcszázezer forint.

Junior Európa Bajnokság:
Az EB-t megelőző edzőtábor 6 versenyző, egy edző, szövetségi kapitány, augusztus 29-szeptember 04.
Kalkulált kiadás: 300.000.-ft azaz háromszázezer forint.
Az EB-n résztvevőknek a szakág kifizeti a nevezési díjait, az utazás /kamionos lószállítás/, a versenyzőknek a szállás és napi egyszeri étkezési költségeit.
A kalkuláció hat versenyző és egy edző részvételét, költségmentes kamionos ló szállítást, költségmentes versenyző szállítást, 150.000.-ft/fő nevezési díjat, napi egyszeri étkezési hozzájárulást, öt éjszaka szállás díjait feltételezi.
A szövetségi kapitány költségeit a Lovas Szövetség fedezi.
Tervezett költség: 1.500.000.-ft, azaz egymillió ötszázezer forint.

2012. január  18.                    ódor Lajos

Last modified: 2024.01.30.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük