Összefoglaló a X. Bábolna Derby-ről

Hírek

Már rég óta készültek a hazai és a nemzetközi távlovasok is, hogy megmérettessék magukat a X. Bábolna Derby keretein belül. A jubileumi esemény idén is nagy érdeklődést váltott ki a versenyzők köreiben. Május 3.-5.-éig a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok területe megtelt élettel és a hagyományokhoz híven rengeteg lovas állt starthoz.

A verseny közben szombat este, Bányai Béla összehívta a 2013-as junior világbajnokságra és felnőtt Európa Bajnokságra esélyes lovasokat. Az elnök bemutatta az új szövetségi kapitányt Schaller Gábort és megbeszélést, nézőpont egyeztetést tartott az összegyűltekkel. Jelen pillanatban a junior válogatott keret tagját alkotja Bartos Viktória, Fekete Patrícia, Kovács Dávid, Matyi Bianka. Mihók Orchideának még Samorinban van lehetősége a minősülés megszerzésére. A felnőtt csapat tagjai, akik eddig sikeresen minősültek: Kovács Vanda és Tóth József. ódor Enikő Samorinban még megszerezheti hiányzó minősülését.
Schaller Gábor, bemutatkozása után elmondta, hogy az idei évvel kapcsolatosan ő elsősorban a junior lovasok szakmai felkészülésébe szeretne belefolyni. A szakág és a lovasok abban egyeztek meg a szövetségi kapitánnyal, hogy a világbajnokságig három alkalommal találkoznak. Schaller Gábor két edzőtábort tart majd a lovasok és lovak képzésének céljából. A harmadik alkalomra Solton kerül sor, ahol a lovak aktuális edzettségi állapota kerül felmérésre. Itt állatorvosi felügyelet mellett zajlik majd a 40 km-es táv megtétele, melnyek megállapított átlagsebessége 17 km/h lesz. Az edzés előtt, végén és némi pihenő után vért vesznek a lovaktól, hogy teljesebb képet kapjanak az edzettségről és a savasodási folyamatokról. A versenyre való utazás módjáról még vita folyik, de Matyi Dezső szponzori felajánlása lószállítás tekintetében mindenképpen csökkenti a lovasok vállára nehezedő anyagi terheket.
A felnőtt Európa Bajnokság leendő résztvevőire nem vonatkoztak kikötések, tőlük a szakág együttműködést és önálló munkát vár.
Az értekezés mindenképpen sikeresnek könyvelhető el, Bányai Béla, Schaller Gábor és a versenyzők is pozitívan és alkalmazkodóan álltak hozzá a megbeszéltekhez.

K.V.

Last modified: 2024.01.30.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük