Beszámoló a Magyar Lovas Szövetségnek

Hírek

Távlovagló és Távhajtó Szakág beszámolója:

2014 egy változatos, eredményekben gazdag év volt. Az év elején tisztújító közgyűlést tartott a szakág, felállt az új szakbizottság, melynek mandátuma 2018-ig tart. A szakág pénzügyi helyzete stabil, köszönhetően a szakág támogatóinak.

Az elmúlt évben 10 versenyt rendeztünk, melyből 3 nemzetközi (CEI) volt, 5 OB forduló és 5 megyei verseny, amiken az átlagos létszám 36 induló volt.

A távlovas versenyek rendezését folyamatosan nehezíti az engedélyek beszerzése, mert a természetvédelmi területekre nem kap, vagy nagyon nehezen kap engedélyt a rendező. Ebben az évben háromszor kellett versenyhelyszínt változtatni, ami plusz költségekkel járt.

A magas mobilbox bérleti díjak miatt, csak olyan OB helyszíneket tudunk elfogadni, ahol az istállózás megoldott. 2014-ben 35.500 Ft/boksz-ra kaptunk ajánlatot, Magyarországon csak egy cégtől lehet bérelni mobilboxokat.

A 2014-es versenyszezonban is nagy igény volt a minősülő versenyekre, és sok versenyző indult nemzetközi versenyeken, kiemelkedő sikerekkel.

2014-ben ismét sikerült a junior csapatot támogatni az Európa Bajnokságra való kiutazásban, ami Olaszországban, Veronában volt, és Fekete Patrícia 9. helyen végzett, Kovács Dávid a 19. helyen. A Normandiai Világjátékokon öt lovasunk közül a minősülések ellenére, nem vett részt magyar távlovas, főleg anyagi okok miatt. Nagyszerűek Tóth József 2014-es nemzetközi eredményei, a FEI világranglistán kombinációban lovával, Aladinnal 3. lett, Siglavy Bagdady Aladin pedig a lovak versenyében 2014-ben a világ 5. legsikeresebb távlova volt. Távlovasaink harminc százaléka indult nemzetközi (CEI) versenyen, ahol a 42 versenyből 37-et sikeresen teljesítettek, ami kimagasló teljesítmény más lovas szakágakhoz képest is.

Regisztrált versenyzőnk 2014-ben 66 fő, ló 145, távlovas egyesület 27 volt, a rajtengedély vizsgát 22-en tették le.

Ebben az évben is hangsúlyozzuk a lovas oktatás, képzés fontosságát, különös tekintettel a távlovas sportra. Ezzel is segíteni szeretnénk szakágunk népszerűsítését. Továbbra is fő feladatunknak tartjuk a a fiatal versenyzők képzését és versenyeztetését, szükség esetén anyagi támogatással is.

Idén az OB. fordulókon az 1-3 helyezetteket díjazzuk.

2015-ben is különös gondot szeretnénk fordítani az egységes öltözék kialakítására. (EB,VB)

Ebben az évben a még színvonalasabb és érthetőbb bíráskodás érdekében a szakág bevezeti a digitális pulzusmérést, melyhez a felszerelést megrendeltük.

2015-ben a felnőtt Európa Bajnokság a szlovákiai Samorinban lesz, ezért reális esélye van csapatként is részt vennünk.

Fontosnak tartjuk a FEI szabály módosítások alkalmazását a hazai versenyeken és a szabályzatban. Szabályzatunkat ennek érdekében folyamatosan a FEI szabályzathoz igazítjuk.

Magyar Bajnok 2014-ben:            Arató Barna,   lova:Koheilan Báró P,            tenyésztő: Parti Imre

Junior Magyar Bajnok 2014-ben:       Matyi Bianka     lova: Imran P, tenyésztő: Parti Imre

Fogat Magyar Bajnok 2014-ben:     Knipl János     lovai: Sahhab P és Hemal P, tenyésztő: Parti Imre.

Elkészült a 2015 évi versenynaptárunk, a FEI felé két rendező jelentette be nemzetközi versenyrendezési szándékát. Továbbra is fontosnak tartjuk a megyei és regionális versenyek rendezését, és a távlovas sport népszerűsítése érdekében gyerek futamokat szervezünk.

Bányai Béla

Last modified: 2024.01.31.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük