FEI regisztrációs szám és FEI útlevél, késői nevezések

Hírek

Kedves Távlovasok!

 

A Magyar Lovassport Szövetség irodája kért meg bennünket arra, hogy osszuk meg veletek a jövőbeni változásokat FEI regisztrációs szám és a FEI útlevél készítésével kapcsolatban.

Már több nemzetközi versenyen túl van a Magyar Lovassport Szövetség,  és érzékelhető, hogy az új FEI regisztrációs számok és FEI útlevelek igénylése több, mint a kétszeresére nőtt a tavalyi évhez képest (az összes szakágban egyben számolva). Ez nagyon jó hír, de sajnos ezzel azoknak a lovasoknak is megnőtt a száma, akik az utolsó pillanatban intézik lovuknak a szükséges dokumentumokat. Február 1-től a Magyar Lovassport Szövetség honlapján kialakított online FEI ID és FEI RC igénylés lehetővé tette, hogy a lovasok/tulajdonosok akár otthonról is igényelhessenek FEI számot és útlevelet. A FEI számokat és útleveleket igyekszik a Szövetség a lehető leggyorsabban elkészíteni, de ennek ellenére sajnos akadnak olyan esetek ahol hiányoznak adatok, nem került átírásra a nemzeti útlevél vagy a verseny napján kell számot vagy útlevelet készíteni.

Ezért az alábbi szabályokat lépteti életbe a Magyar Lovassport Szövetség a mai naptól, kivétel nélkül:

  • Az adott versenyre nevezni kívánt lovaknak FEI számot és útlevelet az első állatorvosi kontroll napján már nem állítanak ki. Úgy gondolják, hogy minden nemzetközi szinten versenyző lovasnak gondoskodnia kell arról, hogy ha esetleg lesérül a lova és cserelóval kell mennie, a cserelónak már legyen minimum FEI regisztrációs száma az állatorvosi kontrollt megelőző napon.
  • Csak abban az esetben állítanak ki FEI számot és útlevelet egy lónak, ha az aktuális tulajdonos szerepel az útlevélben. Sajnos nagyon sok esetben, legtöbbször honosításnál, nem íratják át az új tulajdonosra az útlevelet.
  • A lovasokat a legtöbb esetben tájékoztatják arról, ha a lovuk FEI lóútlevele lejár. Aki a verseny előtt egy nappal lovat cserél, és a cserelónak lejárt az útlevele, azt az útlevelet értelemszerűen már nem tudják a FEI szabályzatnak megfelelően meghosszabbítani (FEI rendszerben való hosszabbítás + matrica beragasztása az útlevélbe + szövetségi pecsét). Ilyenkor csak a rendszerbe írják be az új dátumot, amennyiben a lovas bankkártyával az ügyfélkapun keresztül befizeti a hosszabbítás díját. Ezután az esetek 90%-ban a lovasok nem viszik be az útlevelet, hogy a matricát beragassza a Szövetség, ezért a jövőben a tulajdonost/lovast emailben értesítik, hogy egy hét áll rendelkezésére behozni az útlevelet. Amennyiben ezt nem teszi meg, a ló licencét inaktiválják és nem nevezhető addig se nemzeti, se nemzetközi versenyre.

Szeretnénk még felhívni a távlovasok figyelmét a Magyar Távlovagló- és Távhajtó Szabályzat 86. §-nak rendelkezéseire, melynek értelmében a nevezési határidőt a szervező bizottsággal egyetértésben úgy kell meghatározni, hogy az legkésőbb egy héttel a verseny kezdetét megelőzően lezáruljon. A nevezési határidő lezárulta után nevezésre nincs lehetőség. Különlegesen indokolt esetben a nevezési díj kétszeresének megfizetése terhével a versenyiroda vezetése engedélyezheti az utólagos nevezést, amennyiben lovas igazolásokkal támasztja alá a nevezési határidő elmulasztásának indokát, a versenyiroda kapacitásai az utólagos nevezést lehetővé teszik, és a szóban forgó versenyig még elegendő idő áll rendelkezésre. A helyszínen utólagos nevezés elfogadására lehetőség nincs.

Tehát a nevezési határidőn túl történő nevezés feltételei:

– különlegesen indokolt eset,

– nevezési díj kétszeresének megfizetése,

– igazolás a határidő elmulasztásának okáról,

– a versenyirodának van kapacitása elintézni a késői nevezést,

– elegendő idő áll még rendelkezésre az adott versenyig.

 

Amennyiben külföldi rendezésű nemzetközi versenyre neveztek, kérlek szintén vegyétek figyelembe, hogy a késői nevezés feltételei:

– a szervező engedélye, és annak megadás esetén az által meghatározott plusz díj megfizetése,

– elegendő kapacotással kell rendelkeznie a versenyirodának a versenyszervező részéről,

– elegendő kapacitással kell rendelkeznie a Magyar Lovassport Szövetségnek a nevezés leadásához,

– elegendő kapacitással kell rendelkznie a szövetségi kapitánynak az indulási jogosultság ellenőrzéséhez,

Tehát a FEI rendszeréhez több oldalról hozzá kell férnie jogosultsággal rendelkező embereknek, munkaidőben.

 

A Magyar Lovassport Szövetség és a Szakág is segíteni szeretne, hogy minél többe tudjatok versenyezni, és hogy ne egy apró adminisztratív hibán múljon egy felkészített ló versenye. SZívesen segítünk bármiben, de vegyétek figyelembe, hogy ezekhez az ügyintézésekhez időre van szükség.

 

Köszönettel:

 

Varga Kata

Last modified: 2024.02.01.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük