Minősülő verseny Horvátországban

Hírek

A Horvát Lovas Szövetség meghívására 10 magyar versenyző utazott el a horvátországi Otrovanec-be, hogy új helyszínt ismerhessenek meg, és minősítsék lovaikat. A horvát távlovas bajnokság 6 fordulóból áll, az otrovanec-i volt az első forduló.

összesen 58 lovas vett részt a versenyen, 86, 62 és 40 km-es távokon. A rendező bizottság egy vendéglátó egység területén alakította ki az állatorvosi kaput, festői környezetben, felkészült tisztségviselői csapattal. Mivel Horvátországgal közösen több eseményt szerveztünk már egy EU-s pályázat keretein belül, sok ismerős tisztségviselővel, szervezővel, lovassal, barátokkal találkozhattunk.  Minden segítséget megkapott a magyar csapat, jó hangulatú, kellemes versenyen vehettünk részt.

A pálya egy 20 és egy 22 km-es körből állt, végig erdős területeken, rendezett, szép tájakon haladt. Felülete a számunkra megszokottnál keményebb, murvás volt, azonban minimális szintkülönbséggel.

86 km-en összesen 5-en indultak, köztük Kutas Judit is Mersuch Szilaj nevű lovával. Negyedik helyen végzett, számára is a minősülés volt a cél.

63 km-en 6 versenyző indult, azonban ezen a távon magyar versenyző nem állt rajthoz.

40 km-es távon 9 magyar versenyző indult: Bogyó Borbála Dorina, Perlaky Alexa, Szabó Alexandra Fradika, Tasnádi Katalin, Kovács Beáta, Kovács Dávid, Kelenfi Norbert, Tóth József, Bányai Béla. Itt is a minősülés volt a cél. összesen 47-en rajtoltak ebben a kategóriában. Taktikus versenyzéssel Tasnádi Katalin Jázminnal a második helyen végzett 18,283 km/h átlagsebességgel. Neki már meg volt a minősülése. Minden magyar versenyző sikeresen befejezte a versenyt.

A horvát bajnokság további öt fordulója sincs messze versenyzőink számára, reméljük ezeknek is lesz magyar látogatója, hiszen kell a változatosság. Ezekre a minősítő versenyekre már a kezdő lovasok is eljuthatnak, megismerhetik más országok távlovasait, kultúráját, változatos tájakon lovagolhatnak, és szerezhetnek tapasztalatokat.

Bányai Béla, a szakág elnöke megbeszéléseket folytatott egy közös OB forduló lehetőségéről, azonban a helyszínben még nem biztos.

„Szeretném idén meglátogatni és lehetőségeim szerint részt venni a többi horvát OB fordulón is, és kiválasztani a legalkalmasabbat, főleg a pálya talajának szempontjából. Nagyon tetszett az Otovanec- verseny, a szervező bizottság felkészültsége, pozitív hozzáállása és a gyönyörű táj, azonban a talaj nagyon kemény. A többi kupát is a határtól nem messze szervezik, így kiválóan alkalmasnak tartom egy közös OB forduló megrendezésére valamelyiket. úgy láttam, hogy a horvát távlovagló szakágnak is tetszik a közös versenyrendezés gondolata, minden érintett rendezővel találkozhattam és beszélhettem, és lelkesen nyilatkoztak az ötletemmel kapcsolatban.”

Szakági szempontból jó volt látni a jelentős magyar érdeklődést, és a magas horvát versenyzői létszámot. Meglepő volt a horvát távlovas szakág fejlődése, mert 3 évvel ezelőtt még csak 1-2 versenyzőről tudtunk.

Szakágunk erre az alkalomra kinevezett csapatvezetője – Tiegelmann József – elégedetten nyilatkozott a magyar csapat teljesítményéről, értékelése szerint tovább kell folytatni a kapcsolatok építését. Baranyai versenyzőknek könnyen elérhetőek ezek a versenyhelyszínek, és az újdonság varázsa javítja a hangulatot.

A versenyen részt vett a szakbizottságból Horváth Katalin, Bányai Zsuzsanna, Tóth József,  és Illés Barna, szinte a teljes vezetés, kik mind hasonlóan vélekedtek.

BZS

Last modified: 2024.01.31.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük