Bányai Béla beszámolója

Hírek

Ünnep és számadás ez a mai nap. Ünnep, mert dolgozunk egy jó ügyért, és új irányt szabhatunk a közös gondolkodással.  

A magyar távlovas sport alapításától kezdve különösen nagyot fejlődött, talán nem létszámban, de színvonalában mindenképpen. Gondoljunk csak a 90-es évek befutóira és a mai befutók 18 km6h-ás 160-aira. Nagyszerű versenyzők voltak és vannak ma is, akik a kor feladatainak megfeleltek, példát mutattak. Felkészült edzők, felkészítők voltak és vannak, akik nélkül a magyar távlovas sport nem lenne az, ami.
Kiváló versenyzők sokasága volt és van ma is, akikre büszkék vagyunk, és a magyar távlovas sport hírét viszik sok nemzetközi sikerrel. Külön szeretném kiemelni a juniorok eredményes szereplését Tarbes-ban, Franciaországban a junior VB-n. Fekete Patrícia 11. helyen végzett, Kovács Dávid a 44. helyen. Hasonlóan tiszteletre méltó eredményt ért el Tóth József a felnőtt EB-n, ő a 16. helyen ért célba. Számomra különösen fontos Tóth József 2013-as eredménye, amikor is hazai és nemzetközi versenyeken eredményesen 1310 km-et teljesített.  Eredményei közül kiemelném a 3 napos versenyt, amely összesen 250 km volt, és Józsi szoros befutóban a 2. helyet szerezte meg. 2013-ban összesen 4  160 km-es vagy hosszabb  versenyt teljesített az EB-n kívül, mindig a 2. helyen. Matyi Bianka csapata mind nemzetközi mind hazai mezőnyben nagyszerűen szerepelt. Mihók Orchídea is egy sikeres 160 km-es versenyt tudhat maga mögött, és a 3 napos verseny 3. helyezettje lett.
Fekete Patrícia lett 2013 legsikeresebb junior versenyzője a junior VB-n elért eredménye miatt, aminek következtében meghívást kapott Dubai-ba, a Presidents Cup-ra. A FEI világranglistáin is kimelkedő helyen végeztünk.
Az egy lóval elérhető eredmények alapján: Tóth József Mondával 6. Aladdinnal 9. helyen, Fekete Patrícia a juniorok hasonló listáján Huncuttal legjobb európaiként 8. helyen zárta a 2013-as évet.
Nemzetközileg is elismert bírók és orvosaink bírálják és vigyázzák versenyeinket. Súlyos szabálytalanságok, veszélyes versenyek nem voltak.
Magas szintűek rendezvényeink mind megyei, OB és nemzetközi hazai versenyek. Köszönöm a rendezőknek, Bükkösd, Izsák, Bábolna, már tradíciókat jelentenek. A szakág magas szakmai színvonalát igazolja, hogy 12 nemzetközi versenyt, és egy junior VB-t és egy Fiatal Lovak Világbajnokságát rendeztünk Bábolnával közösen. Minden évben részt vettünk a három napos samorini verseny szervezésében. Ezeken a versenyeken is jó nemzetközi kapcsolatokat tudtunk kialakítani, melyeket tovább kell ápolni.
Kedves színfoltja ezeknek a versenyeknek Mindszentgodisa, ahol különös hangsúlyt kap a vendégszeretet, és ez  a barátságos hangulat vonzó sokak számára. új versenyhelyszíneken is rendeztünk versenyeket, mint például Solt, ahol sikeres nemzetközi minősítő verseny volt, Rencsár Kálmán rendezésével, magas pénzdíjjal.
Bevezettük a megyei és regionális versenyrendszert, jelentős érdeklődéssel működik ma is.
Versenynaptárunk szerves része, felkészülési, minősülési lehetőség kezdő lovak és lovasok számára.
Szakbizottságunknak és nekem különösen fontos volt, hogy nemzetközi szinten is megismertessük magunkat, hogy versenyzőink megismerhessék a nemzetközi trendet, mert fejlődni csak így lehetett. Ezt a nyitást szerintem már azok is támogatják, akik akkor ellenezték. Ezt mutatják az elért eredmények is.
Ne feledkezzünk meg lovainkról sem, akiknek ezeket a kiváló eredményeket köszönhetjük. Csak azok a versenyzők lehetnek ebben a sportágban sikeresek, akik lovukat társnak tekintik, és nem valami eldobható eszköznek, a kereskedelem tárgyának.
Szakágunkat kiváló emberek segítették tanácsaikkal, példa értékű versenyzésükkel, anyagi támogatásukkal. Köszönöm ezt az anyagi segítséget, mely nélkül a folyamatos működés akadozott volna, mert szükség volt a támogatásukra. Anyagi támogatóinkat kértem, hogy a lovas oktatást, képzést fejlesszük, és erre partnerek voltak. Oktatásokat, képzéseket, rajtengedély vizsgákat szerveztünk, junior korú versenyzőinket különös figyelemmel támogattuk. Anyagilag is támogattuk nemzetközi versenyzésüket, junior EB-re, VB-re nem utazott ki úgy magyar gyerek, hogy ne segítettük volna ebből a keretből. Képeztük bíróinkat, kik nemzetközi szinten is elismert és foglalkoztatott tisztségviselők lettek.
Költségvetésünk folyamatosan pozitív volt. Igyekeztünk egységes öltözéket javasolni, bevezetni, sajnos kevés sikerrel. Talán már nemzetközi versenyen mutatunk, sajnos csak néha egységes képet. Itt mindenképpen erősebb akarat kell. Igyekeztünk lovas oktatással, képzett edzőkkel fejleszteni a lovas tudást, volt is erre jelentkező. Ebből a körből kerültek ki az igazán sikeres versenyzők.
Szabályainkat mindig a tradíció és a FEI előírásai határozták meg, az egyéni ötleteléseket fékeztem, és így nyugalom volt a pontrendszerek és a szabályok terén.
Nekem kellemes élmény volt a szakágban dolgozni, mert képzett segítők és komoly, felkészült elődök után dolgozhattam. Hörnyéki József és Mihók Csaba rendezett szakágat adott át. Egy szakág sikerességéhez szükséges a jó egyesületi háttér, nálunk is vannak ilyenek. Régen a Turbó Kft, Mihók Ménes, Generál SE, Formás SE, stb., hosszú lenne a sor. Ezek az egyesületek felvállalták és összefogták tagjaikat, és csapatként működtek. örvendetes, hogy ma is jelentkeznek új egyesületek, mint Matyi Dezső csapata és a bábolnai iskola.
Magyarország eddig is kiválóan alkalmas volt távlovas versenyek rendezésére. Fejlődni csak a környező országokkal közösen tudunk, velük összefogva színvonalas versenyeket tudunk rendezni, magas létszámmal. Ezeket a kapcsolatokat fontos fejleszteni, megőrizni, nekem különös lehetőségem volt, mert képzett és kommunikatív segítőim voltak, akik nélkül esélyem sem lett volna. Kiemelném ebben a munkában Dr. Varga Katalint és Bányai Zsuzsannát.
Ebből az alkalomból is köszönöm Rombauer Tamásnak, hogy regnálásaim ideje alatt végig fokozott figyelemmel kísérte munkámat, és tanácsaival segített. Külön köszönet a tenyésztőknek, kik javaslataikkal, több esetben anyagi támogatásukkal segítettek. Külön kiemelném Parti Imrét, ebben a munkában folyamatosan részt vett.
Bevezettük a szövetségi kapitány intézményét, az utóbbi időből kiemelném ódor Lajos és Schaller Gábor munkáját. Megtisztelő volt velük dolgozni.
Kérem a közgyűlést, hogy javaslataikkal és tanácsaikkal továbbra is segítség a szakbizottság munkáját, és olyan vezetőt és szakbizottsági tagokat válasszanak, akik ezeket az értékeket továbbviszik, és a szakág költségvetését működtetni tudják.
Egyben kérem a jelölteket, hogy ismertessék elképzeléseiket a szakág jövőjével kapcsolatban, hogy felelősen tudjunk választani.
Köszönöm a közös munkát és a lehetőséget.

Last modified: 2024.01.30.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük