Fiatal Lovak Távlovas Világbajnoksága – Bábolna 2012

Hírek

Egyéniben bahrani, csapatban francia aranyérmesek Magyar részről bravúros szereplés – Matyi Bianka egyéniben 4., – csapatban bronzérmes lett „egységünk” – Matyi Bianka, Kozár Mór, Feketéné Wachtler Katalin, Gecse Adrienn.

A Bábolnán rendezett sikeres 2009 évi junior távlovas világbajnokság után Magyar Lovas Szövetség Távlovagló és Távhajtó Szakága Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft vezetésével sikeresen megpályázta a 2012  évi fiatal lovak távlovas világbajnokságnak rendezési jogát. Akkor még csak sejteni lehetett, hogy ismét nagy fába vágta a fejszéjét Bányai Béla és csapata. Most hogy utána vagyunk a VB  két versenynapján  és  ismertek az eredmények nyugodtan állíthatjuk, hogy Magyarország ezen belül Bábolna  ismét jó  házgazdája volt ennek a világbajnokságnak.

Nem volt zökkenő mentes az előkészítő időszak, de a rajtra minden kisimult, lecsendesedett, ezt erősítette meg a FEI kiküldöttje Ian  Williams is – aki a VB  – t  követően gratulált  Bérci Balázsnak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft  ügyvezetőjének és Bányai Béla szakág vezetőnek a VB lebonyolítása terén nyújtott  kiváló csapatmunka elismeréséül és külön méltatta a támogatók hozzáállását, ami nélkül ez a rendezvény sem jöhetett volna létre.

A teljesség igénye nélkül vegyük sorba a 4 nap történéseit – 2012 augusztus 9.-én csütörtök délután szépszámú érdeklődő előtt látványos megnyitóval vette kezdetét a 15 nemzet 80  lovasát felvonultató fiatal lovak ( 7  és 8 éves) távlovas világbajnoksága.

A rendezők 4 körös pályát – 34.3 km, 31.1 km, 34.3 km és 20.7 km – alakítottak ki mindkét napra – ismert a bábolnai környezet – sík terep, gyors pálya – ez a fiatal lovaknak különösen kedvezett.

Az időjárás kegyeibe fogadta a lovakat és a lovasokat is – hisz kellemes lovagló időben zajlott a VB mindkét versenynapja – nyoma sem volt az előző heti kánikulai hőségnek – és ez is kellett a sikeres VB szereplésünkhöz, mint utóbb kiderült.

Augusztus 10.-én, pénteken, reggel 7.00 órakor rajtolt a 7 éves lovak VB futama. 15 nemzet 36 lovasa vágott neki a 120 km–es távnak. A mezőnyben ott volt a két magyar induló, Tóth József és Kovács Vanda. A legnépesebb küldöttség a franciáké volt, ami nem véletlen, hisz eddig ők rendezték a fiatal lovak világbajnokságát, de egyéniben nagy verseny volt várható a bahraini és az előbb említett franciák között, és ott voltak az olaszok, bulgárok, csehek, szlovákok legjobbjai is…

Nagy várakozás előzte meg az első körről érkezőket, de a részeredmények is figyelhetők voltak, így nem volt meglepő, hogy a befutón sorra bezuhanó lovak és lovasok, lengyel, bahraini mellett ott volt az élben Tóth József is Aladin nyergében. Hatalmas nyüzsgés a pihenőben, és amint várni lehetett a bahraini lovat vitték elsőnek az állatorvosi kontrollra. Kovács Vanda is ott jött ekkor még az elején, 4.- ként.

A folytatásban a 2. körben a 13-as HH Sh Nasser Bin Hamad Al Kalifa élre állt és 21 km-es átlaggal jött be elsőként, mögötte a lengyel Siwek Alicija, majd az olasz Fumagalli Diego érkezett. Tóth József 3 percel lemaradva még mindig ott az elején. Bejött Kovács Vanda is…

A 3. körről 13-mas (BAH) , 136-os (POL), 135 –ös (POL), 107-es (ITA), 131-es (FRA) rajtszámú lovasok voltak a mezőny elején – Tóth József visszább vette az iramot, 14 perccel az élboly mögött érkezett. 21 percre érkezett Kovács Vanda a másik magyar, de ő már nem folytathatta…

Következett az utolsó kör, a finis. Az élen haladó bahraini herceg 23 km/h-ás átlaggal elsőként ért célba, és szinte rajt cél győzelmet mondhatott magáénak. Ideje 05:31.10. Második helyre jött be a francia Dupont Vincent 05.35.13, míg harmadik lett a szintén francia Mosti Laurent 05:44:23-mas idővel… az egyetlen versenyben lévő magyar lovas Tóth József 12. helyen ért célba 06:10:38-as idővel. A már említett 36 fős mezőnyből 17 lovas volt sikeres a VB első versenynapján a 7 éves lovak kategóriájában.

Csapatban nyertek a franciák, a bahrainiak lettek a másodikok – több értékelhető teljes csapat nem lévén…

A legjobb kondícíójú ló a 3. helyezett francia versenyző Assiha De Fignols nevű lova lett…

érthető öröm volt a bahraini és a francia táborban, de Tóth Józsefnek is kijárt a gratuláció, aki sikeres szereplését a befutón egy látványos bukással tette feledhetetlenné, szerencsére komolyabb baj nem történt sem vele sem lovával. Mindketten alaposan elfáradtak a végére, de minden jó ha a vége jó…

Augusztus 11 szombat – reggel mindenki az eget kémlelte, szemerkélő eső. Kellemes időben 7 órakor elrajtolt a 8 éves lovak 120 km-es VB futama. 15 nemzet 40 lova és lovasa vágott neki a bábolnai domboknak , népes kísérők lepték el az útvonal áthaladó pontjait, dolgoztak az operatőrök, fotósok, és dolgoztak a lovak és a lovasok. Irammal itt sem volt baj – a mezőny eleje 20 km/h-ás átlagot lovagolva érkezett be a kötelező pihenőbe. A norvég Espeli Carstens Olaug, mögötte a bahraini Raed Mahmood, majd az előző napi győztes HH Sh Nasser Bin Hamad Al Kalifa. Matyi Bianka bátran kezdett, 11. helyen zuhant a célba 2 percre az éltől, és jöttek a többiek is – Kozár Mór, Gecse Adrienn, és Feketéné Wachtler Katalin…

Következett a 2. kör. Az iram 20 km/h körüli, gyengébb mint az előző napi futamon 1 km/h-val, de ez már egy más verseny. A második körben sem változott az élen az állás, a magyarok közül Matyi Bianka jött be elsőként 11. helyen. Fiatal lovasunk jól tartotta magát a külföldiek között.

Jött a vízválasztó a 3. kör, melynek végén a kötelező állatorvosi alaposan „megtizedelte” a mezőnyt. Kiesett az elsőként célba érkező

előző napi győztes bahreini herceg, de jött helyére a 18-as és a 22-es bahreini lovas, Mirza Jaffer és a már korábban említett Raed Mahmood…és lássanak csodát, Matyi Bianka 7.-ként ért a pihenőbe, de előle kiesett a bahraini és a norvég lovas az élről, és így a finis 20 km-es körre a mi lányunk 5.-ként indulhatott tovább. Versenyben maradt Feketéné és Kozár Mór, sajnos a bábolnai Gecse Adrienn lova fennakadt a szigorú állatorvosin.

A végére az utolsó körben feljöttek a franciák – a VB futamot a bahraini Mirza Jaffer nyerte 05.44:15 –el (ez 13 percel gyengébb volt, mint az előző napi győztesé!) Második helyen a francia Desdprez Arthur végzett 05:50:34 –el, és a dobogó harmadik helye a

befutóban dőlt el Bisoffi Melissa javára, Matyi Bianka Dariusz nevű lovával egy „lófejjel” maradt le a dobogóról… de ez is óriási magyar sikernek számított és számít.

Mivel a bahrainieknek kiesett legjobb lovasuk, így a csapatérem elúszott számukra. E napon is a franciák nyertek. Az olaszok lettek a másodikak, akik úgy örültek mintha nyertek volna. és valahol nekik van igazuk, mert itt mindenki nyert, azaz a nap hőse lehetett. Végül a 40 fős mezőnyből 14 lovas volt értékelhető, köztük három magyar lovas is, így a happy end is meglett, azaz a már említett franciák és olaszok mögött bronzérmet szerezett a magyar csapat – Matyi Bianka, Feketéné Wachtler Katalin, Kozár Mór, Gecse Adrienn.

A 8 éves lovak futamában a legjobb kondíciójú ló a bahraini Mirza Jaffer Uszko D’Hotelhoge nevű lova lett.

Vasárnap délelőtt, az ünnepélyes eredményhirdetéskor és a VB zárásán megjelenteket – Poprádi Géza VM államtitkárt, Stróbl Dorottya, a Magyar Lovas Szövetség főtitkárát, Dr Simon Attila a Herendi Porcelán Manufaktura Zrt vezérigazgatóját – Bérci Balázs, a szervező bizottság elnöke köszöntötte. Köszönetet mondott a versenyzőknek, a nemzetközi és hazai versenybíróknak, rendezőknek, külön a támogatóknak: a Magyar Fejlesztés Bank, a Bahraini Királyi Csapat, Magyar Lovas Szövetség, Távlovagló és Távhajtó Szakág, Herendi Porcelán Manufaktura Zrt, ST. HIPPOLYT, OTP Bank, IKR Zrt, Generál Insped Kft, Magyarország Arablótenyésztők Egyesülete, VIDA – VET Kft, PFITZER, HORZE, Boretta Bt, E-ON, PELSO PLAN, Vérteseredő Zrt – akik nélkül ez a VB nem jöhetett volna létre…

Baranyai Antal

Last modified: 2024.01.30.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük